Ny favorit in i kosten



Visste du att..

 Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med. 100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-­linolensyra, omega 3-­familjens moderfettsyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax.


 Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.

Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.


 Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.


 Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen

i maten tas upp långsammare.




Chia på fyra sätt!

Prova ”Chia fresca”. Rör ner en matsked chiafrön, limesaft och agavesirap i ett glas med vatten.

 

Gör chiasylt. Mixa frukt/bär till en puré och blanda i ett par skedar chiafrön. Låt stå i kylen över natten.

 

Höj näringsvärdet på din smoothie genom att tillsätta en matsked chiafrön.

 

Ersätt delar av mjölet med chia­frön när du bakar. Tack vare frönas förmåga att binda vätska

kan de även ­ersätta ägg.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0